مزایای ظروف یکبار مصرف گیاهی

در سالهای اخیر در کشورهای توسعه یافته با دو هدف کمک به حفظ محیط زست و کاهش آلودگی مواد پلاستیکی و همچنین حل معضلات بهداشتی، تحقیقات گسترده ای در زمینه تهیه مصنوعات بسته بندی مورد استفاده در صنایع غذایی، کشاورزی و ختی پزشکی از پلیمرهای پوسیدنی گیاهی صورت گرفته است.

در حال حاضر پلیمرهای گیاهی در کشورهای اروپایی بطور گسترده در بسته بندی مواد غذایی بصورت یکبار مصرف، فیلمهای بادی، در شکل کیسه های بسته بندی و فیلمهای وکیوم مواد غذایی استفاده می گردد. از آنجایی که کشورمان ایران، امروزه با انباشت زباله های پلاستیکی به عنوان عاملی غیر قابل کنترل و تهدید کننده محیط زیست روبروست، لذا تولید و استفاده از پلیمرهای گیاهی در صنایع مختلف، نقطه عطفی در کاهش آلودگی ها در محیط زیست خواهد بود.

تولیدات تهیه شده با موادی مانند نشاسته ذرت و قابلیت تبدیل به محصولات مختلف مشابه پلاستیکی علاوه بر مبرا بودن از آلودگی ها و معضلات مواد پلاستیکی، همگام با محیط زیست بوده و پس از مصرف و تبدیل شدن به زباله مشکلات سابق را به همراه نخواهد داشت.

امید است با توسعه صنایع سبز و آگاهی شما مردم عزیز در استفاده از محصولات مناسب، محیط زیست پاکی را برای فرزندانمان به یادگار بگذاریم.

 

ظروف یکبار مصرف پلاستیکی

 آیا می دانید تا چند سال پیش که استفاده از ظروف یکبار مصرف پلاستیکی هنوز در میان مردم متداول نشده بود، مردم نذورات و ذخیره سازی مواد غذایی خود را در کاسه های فلزی و بشقابهای ملامینی و استیل انجام میدادند ( ظروف قابل شست و شو و فاقد مشکلات زیست محیطی) و مشکلاتی برای نظافت و محیط زیست شهر وجود نداشت؟

این در حالی است که متاسفانه در چند سال اخیر بنا به عللی چون افزایش تولید ظروف یکبار مصرف پلاستیکی و پایین بودن قیمت این ظروف  و همچنین راحتی  استفاده از آنها به  علت نداشتن مشکلاتی همچون  شست شو و ... نذورات بیشتر در ظروف یکبار مصرف که از جنس پلاستیک می باشد توزیع می شوند که معضلات زیادی برای  نظافت و محیط زیست شهری به همراه داشته است  که این  معضلات از نظر بهداشتی ؛ اقتصادی  و مالی  بسیار مهم می باشند. در این چند سالی که  استفاده از ظروف یکبار مصرف پلاستیکی در میان مردم مخصوصا" در  ایام عزاداری  ماه های محرم و صفر زیاد می باشد در صبح  روز 11 محرم تمامی سطح  محلات شهری پوشیده از ظروف یکبار مصرف می باشد که یاد آوری آن باعث ناراحتی خیلی از مردم و دوستداران محیط زیست می شود .

 

مشکلات ناشی از ظروف یکبار مصرف پلاستیکی

1 – سلامتی :  همه می دانند این ظروف از جنس پلاستیک می باشند که مواد پلاستیکی در دما بالا 50 درجه حرارت با آزاد کردن مولکولهای خود در مواد غذایی از نظر بهداشتی باعث در خطر قرار گرفتن سلامتی استفاده کنندگان می شوند که حتی استفاده از این ظروف سرطان زا نیز می باشد. از طرف دیگر تلاقي مواد غذايي با مواد پلاستيكي به ايمني، سلامت و حتي طعم غذا لطمه وارد مي‌كند در واقع هنگامي كه غذاي داغ در ظروف پلاستيكي شفاف، رنگي و حتي فومي ريخته مي‌شود، بسياري از گونه‌هاي سمي پلاستيكي به داخل مواد غذايي رخنه مي‌كند و مواد سمي وارد غذا مي‌شود. برخلاف تصور عموم ظروف يك بار مصرف اسفنجي (فومي)‌ مواد اسيدي را بيشتر به داخل خود مي‌كشد و اين ظروف بعد از ريختن مواد غذايي داغ، اسيدي و چرب به تدريج طي زمان دچار كاهش وزن مي‌شوند و در واقع مواد سمي به غذا وارد و سپس در بافت چربي بدن ذخيره مي‌شود و كم‌‌كم به يك ماده سرطان‌زا تبديل خواهد شد. مواد سمي تجمع‌يافته در بافت چربي بدن بتدريج موجب خستگي، عصبيت، بي‌خوابي، كم شدن پلاكت‌ها و گلوبين، غيرعادي شدن كروموزوم‌ها و شيوع انواع سرطان‌ها خواهد شد. بتازگي اتفاق ديگري كه در توليد ظروف يك‌بار مصرف افتاده، رنگي كردن اين ظروف است كه علاوه بر انتقال مواد تشكيل‌‌دهنده پلاستيك، ساير مواد افزودني شيميايي را هم به داخل غذا وارد مي‌كند و اثرات سوء بيشتري بر سلامت مردم دارد.

2 – زیست محیطی :  از طرفی تعدادی از مردم پس از استفاده مواد غذائی داخل این ظروف  با رها کردن  زباله های  آن در سطح شهر هم باعث کثیفی سطح شهر می شوند (از نظر نظافت شهر خیلی مهم می باشد) همچنین با ورود این زباله در جوی آب و نهرها داخل شهرها و هدایت آنان به فاضلاب شهری ظروف مصرفی همراه با فاضلاب حرکت خود را به سمت جنوب شهر ادامه داده و در نهرهای جنوب شهر تجمع این ظروف باعث گرفتگی آب در زیر پلها و طغیان آب نهر ها به خیابان و سطح شهر می شود که موجب مختل شدن حرکت مردم و راه بندان در بعضی از نواحی شهر می گردد و همچنین بعلت پاشش آبهای آلوده فاضلاب توسط خودروها باعث نشر آلودگی در سطح شهر می شوند و در ادامه مسیر این مهمان ناخوانده همراه با فاضلاب  ورود زمینهای کشاورزی شده و در سطح زمین کشاورزی پخش می گردند که این زباله ها با طول عمر زیاد در زمین های کشاورزی (برای چند صد سال یا چند هزار سال ) باعث آلودگی خاک کشاورزی و کم شدن حاصل خیز خاک زمینهای کشاورزی می شوند، از طرفی آلودگی حاصل از این مواد در محصولات کشاورزی می تواند با ورود در چرخه غذائی انسانها باعث کاهش مصونیت بدن در مقابل بعضی از بیمارها شود و در بعضی مواقع این آلودگیها می توانند باعث افزایش ؛ نشر و شیوع  بیماریهای اپیدمی مانند آنفولانزای مرغی و خوکی شوند که باعث بالا رفتن هزینه درمان در جامعه می شود.

 
3 – اقتصادی : از طرفی ثروت خدادادی همچون مواد نفتی به جای اینکه در کشور به ساخت قطعات و تجهیزاتی صنعتی با کاربری بالا انجام شود و از مواد نفتی استفاده بهینه بشود ولی ما با ساخت ظروف یکبار مصرف پلاستیکی "طلای سیاه "را به چیز کم بها تبدیل می کنیم که استفاده از آن برای چند دقیقه است و دفع زباله آن نیز خیلی پر هزینه می باشد .

 4 –بهداشتی : به تازگی نیز مشکل بزرگتری در تولید ظروف یکبار مصرف پلاستیکی پیش آمده است و این مشکل همان بازیافت یا ساخت ظروف یکبار مصرف از زباله پلاستیکی غیر بهداشتی است که تولید  این ظروف بیشتر در کارگاه هایی انجام می شود که هیچ مجوزی از نهادی رسمی ندارند و به دور از چشم مامورین بهداشت انجام می شود و خدا می داند که آنان؛ ظروف یکبار مصرف خود را با چه مواد ضایعاتی می سازند و بر سر سلامتی مردم چه خود آمدکه با قیمتی ارزانتر از مواد دست اول در بازار به فروش می رسد.

 

ظروف یکبار مصرف گیاهی

 با توجه به مشکلات اشاره شده در خصوص ظروف یکبار مصرف پلاستیکی، بايد براي سلا‌متي خود  به سمت استفاده از ظروف گیاهی برویم. از آنجا كه ظروف زيست تخريب پذير قابليت تجزيه سريع در خاك را دارند، اين‌گونه مواد اثرات سوء زيست‌محيطي نيز ندارند و با توجه به اینکه در ظروف يكبار مصرف گياهي بين ماده غذايي و ظرف برهم كنش وجود ندارد، بنابراين مي‌توان از آنها براي انواع غذاها و مايعات گرم و حتي روغني استفاده كرد.  در ظروف يكبار مصرف گياهي به دليل ماهيت مواد تشكيل‌دهنده گياهي و عمدتا نشاسته مواد سمي شيميايي وارد غذا نمي‌شود و سلامت افراد را تهديد نمي‌كند، ضمن آن كه از آنجا كه اين ظروف در خاك و طي مدت حداكثر 6 ماه مانند برگ گياهان پوسيده مي‌شوند و به چرخه طبيعت برمي‌گردند، مشكلات زيست‌محيطي پلاستيك‌ها را نيز ندارد.

در واقع از آنجایی که ظروف یکبار مصرف گیاهی از مواد طبیعی گیاهانی نظیر نشاسته ذرت،‌ سیب زمینی و گندم‌ ساخته شده و در تولید آن از موم عسل و روغنهای گیاهی،‌ گلوتن و سلولز به منظور ایجاد خاصیت پلیمری و ضدآب (آب گریزی) آن استفاده شده است، دارای مزایایی هستند که به دلیل عدم استفاده از مواد شیمیایی، در هنگام استفاده از مواد داغ و چرب هیچگونه مواد مضری از آن در غذا آزاد نمی شود، دوره تجزیه پذیری آنها در طبیعت بسته به شرایط فشار، دما و میکرو ارگانیسمهای خاک متغیر است اما کوتاه می باشد، صرفه جویی در مصرف انرژی به دلیل تولید در دمای بسیار کمتر از ظروف یکبار مصرف با منشا ‌شیمیایی به میزان حداقل 60 درجه سانتیگراد، عدم وابستگی به مواد نفتی و عدم استفاده توسط سودجویان به منظور بازیافت غیراصولی نیز از جمله فواید این محصولات است.

 

مزایای استفاده از ظروف یکبار مصرف گیاهی

-       سازگاری با محیط زیست (تجزیه پذیری در خاک حداکثر پس از شش ماه)

-       عاری از هرگونه اثرات مضر مواد پلاستیکی به دلیل تماس با غذای داغ

-       بدون هیچ گونه آثار تخریبی بر محیط زیست پس از تجزیه شدن در خاک

-       تهیه شده از منابع اولیه تجدید پذیر سالانه

-       عدم وابستگی به مواد اولیه نفتی

-       تقویت و توسعه صنایع کشاورزی

-       مصرف انرژی کمتر در فرایند تولید

-       امکان استفاده در صنایع بسته بندی غذایی صنایع کشاورزی، اسباب بازی کودکان و مصارف پزشکی

 

برگرفته شده از سایت کیمیای سبز

افزودن نظر


کد امنیتی
تصویر جدید

بازگشت به بالا